Waarom coronazelftests meestal niet betrouwbaar zijn

Online zijn meerdere zelftests te koop waarvan wordt beweerd dat ze kunnen uitwijzen of je besmet bent geweest met het coronavirus. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn deze tests ongeschikt voor individueel gebruik en leveren ze geen betrouwbare uitslag op.

Wanneer je googelt op ‘zelftest corona’, kom je direct meerdere online aanbieders tegen die beloven dat ze je kunnen vertellen of je al besmet bent geweest met het COVID-19-virus. Instanties waarschuwen echter voor dit soort tests: ze zouden ertoe kunnen leiden dat mensen ten onrechte denken dat ze immuun zijn voor het virus en de maatregelen ertegen minder goed naleven.

Twee soorten coronatests
In Nederland gebruiken professionals twee soorten coronatests.
De GGD gebruikt een zogenoemde PCR-test wanneer bijvoorbeeld een zorgmedewerker of iemand uit een risicogroep besmet is. Hiervoor wordt een slijmmonster uit de keel en neus genomen. Deze test is alleen zinvol op het moment dat iemand mogelijk besmet en kan je niet vertellen of je in het verleden COVID-19 hebt gehad.

Daarnaast maakt bijvoorbeeld bloedbank Sanquin gebruik van een serologische test om te kijken hoe wijdverspreid het coronavirus in Nederland is. Veel van de online aangeboden zelftests zijn ook serologische tests.

Lees hier het volledige artikel.