Waarom hooikoorts steeds vaker in de winter begint

Wie last heeft van dikke, tranende ogen en een loopneus in de winter denkt automatisch aan een verkoudheid. Maar wist je dat dit ook hooikoorts kan zijn?

Door de opwarming van de aarde barst hooikoorts steeds vaker in het koude seizoen los. De kans dat je rond de feestdagen dus alweer aan het snotteren bent, is groot.
Doordat september, oktober en zelfs bijna de hele maand november zeer warm waren voor de tijd van het jaar, is de kans groot dat hooikoorts ook dit jaar weer vroeg komt opspelen.
Door de opwarming van de aarde is de gemiddelde temperatuur steeds verder gestegen. In 2018 werd zelfs de warmste 6 november ooit gemeten: het werd 17,2(!) graden. Vorig jaar zaten hooikoortspatiënten niesend aan het kerstdiner. De kans dat dat nu weer gebeurt, is groot.
Bomen eerder in bloei
Het gevolg van die hoge temperaturen is dat bomen steeds eerder tot bloei komen en dat betekent pollen in de lucht. Vooral de hazelaar is de boosdoener. Vijftig jaar geleden stond de hazelaar gemiddeld genomen pas half februari in bloei. Vorig jaar was dit rond kerst. Ook elzen kunnen hooikoortsklachten veroorzaken.
Lees hier het volledige artikel.