‘Waarom je jezelf niet kunt kietelen’

Bepaalt informatie die via de zintuigen onze hersenen binnenkomt hoe wij de buitenwereld waarnemen? Nee, het brein genereert in de eerste plaats zelf informatie van binnenuit, volgens aandachtonderzoeker Heleen Slagter.

“Onze waarneming is er niet op gericht een waarheidsgetrouwe afbeelding te maken van de omgeving.”

Eind jaren negentig was ze de eerste stagiaire in Nederland die haar proefpersonen in een fMRI-scanner legde. Er was één scanner die ook voor onderzoek gebruikt mocht worden om hersenactiviteit te meten, in het UMC Utrecht. Het was de tijd waarin data nog op floppy’s werd opgeslagen. Neurowetenschapper Heleen Slagter richt zich op de cognitieve functies, zoals perceptie, aandacht, geheugen, besluitvorming en impulsbeheersing om te begrijpen hoe wij de wereld waarnemen. Aandacht is haar specifieke, ehm, aandachtsgebied.

Als vanouds kijken onderzoekers in dit veld hoe het brein reageert op informatie die via onze zintuigen binnenkomt, en hoe de verwerking van prikkels leidt tot een bepaalde actie van de persoon. Ze laten proefpersonen taken doen op de computer, zoals bepaalde cijfers en getallen onthouden of negeren. De proefpersonen reageren op de prikkels met een klik met de muis of het toetsenbord. Via elektroden op de hoofdhuid (EEG) of een MRI-scanner kijken de onderzoekers ondertussen welke hersendelen signalen genereren.

Lees hier het volledige artikel.