Waarom krijgen we het benauwd met een mondmasker op?

Naast onze portefeuille en smartphone hebben we nu ook allemaal een mondmasker op zak. Het nieuwe normaal, heet dat dan, maar voor velen is het toch niet zo evident om een mondmasker te dragen. Ze voelen zich benauwd. Hoe komt dat?

Katrien Geeraerts, auteur van Blijven Ademen, geeft uitleg.

“Heb je al gemerkt dat je je moe voelt na het dragen van een masker? Of hoofdpijn en last van duizeligheid? Het dragen van een mondmasker is nieuw en kan een behoorlijke stressfactor zijn. Dat komt omdat het best lastig is, dat mondmasker. Het is warm, je bril beslaat, je ademt niet naar behoren en communiceren is moeilijk, want de mimiek ontbreekt. En wil je iets eten of drinken, dan zit het in de weg. Zo worden mondmaskers al snel een oorzaak van lichamelijke ongemakken.

Vicieuze cirkel
Als je een beklemmend gevoel krijgt, door het dragen van een mondmasker, ga je onbewust sneller en dieper ademen en meestal via de mond. Dit noemen we een vlucht- of vechtrespons. Door het sneller ademen of hyperventileren, kan je opnieuw meer klachten krijgen en meer benauwdheid. Het is een vicieuze cirkel die zich versterkt. Alleen al het psychologisch effect op het dragen van een mondkapje kan een verandering in de wijze van ademen bewerkstelligen.

Lees hier het volledige artikel.