Waarom lageropgeleiden vaker aan kanker overlijden dan hogeropgeleiden

In Nederland krijgt één op de drie mensen kanker. Het risico om aan die ziekte te overlijden is echter groter voor laag- dan hoogopgeleiden. Hoe kan dat?Opmerkelijk genoeg heeft het behalen van je schooldiploma statistisch gezien invloed op de kans die je hebt om aan kanker te overlijden. Of beter gezegd het niveau dat er op dat papiertje staat.

Zo becijferde epidemioloog Ivana Kulhánová van het Erasmus Medisch Centrum dat mensen met alleen lagere school 60 procent meer kans lopen om aan kanker te overlijden dan mensen die een hbo-opleiding of hoger hebben afgerond. Voor mensen met vmbo of een vergelijkbare opleiding is de kans zo’n 50 procent hoger.

Aan het diploma zelf ligt dat verschil natuurlijk niet. Ook het feit dat hogeropgeleiden meer verdienen verklaart die kloof niet. In tegenstelling tot in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden hebben in Nederland ook armere mensen immers toegang tot (uitgebreide) gezondheidszorg. Waar ligt dat verschil dan wel aan?

Cijfers
Was het in de jaren zeventig en tachtig nog een relatieve zeldzaamheid om kanker te krijgen, tegenwoordig is dat wel anders. Een op de drie Nederlanders krijgt deze ziekte en het is doodsoorzaak nummer één. Wereldwijd geldt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie inmiddels hetzelfde. Alle medische vooruitgang ten spijt, zorgt deze ziekte nog altijd voor maar liefst 8,2 miljoen sterfgevallen per jaar, wat het tot de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen op deze aardbol maakt. In Nederland komen huidkanker, borstkanker, dikkedarmkanker, longkanker en prostaatkanker het vaakst voor. (Bron: WHO/Cijfersoverkanker.nl)

Lees hier het volledige artikel.