Waarom laten we boeren? En wat te doen bij overmatig boeren

Heerlijk toch, die tijd als zuigeling. Lekker je buikje vullen aan moeders borst of de fles met (opvolg)melk en dan een krachtige boer als besluit. Waarvoor je nog geprezen werd ook.

De vreugde is echter van korte duur. Een paar jaar later al krijg je te horen dat zo’n luidruchtige afronding van je maaltijd niet langer meer op prijs wordt gesteld. Nette mensen laten geen boeren!
Tenzij je natuurlijk in China woont waar het laten van boeren tijdens en na het eten ook voor niet-zuigelingen de gewoonste zaak van de wereld is.

Waarom laat je boeren?
Dat boeren laten vooral voorkomt in combinatie met eten en drinken, wijst meteen op de belangrijkste oorzaak van het boeren. Bij iedere hap of slok glipt er stiekem een beetje lucht mee de slokdarm in. Met het voedsel of de drank mee belandt die lucht in de maag en kan daar vervolgens zo één, twee, drie niet meer uit. Een krachtige kringspier sluit namelijk de doorgang af tussen maag en slokdarm. Van een terugtocht kan dus geen sprake zijn voor de ingeslikte lucht.

De ingeslikte lucht wordt in de maag verder aangevuld met gassen die vrijkomen uit het voedsel of de drank. Bijvoorbeeld het in veel frisdranken opgeloste koolzuurgas dat onder invloed van de temperatuur en zuurgraad in de maag opborrelt. Of voedingsbestanddelen die onder invloed van het zuur in de maag in gasvormige stoffen worden omgezet.

Lees hier het volledige artikel.