Waarom tranen je ogen als je buiten bent?

Oogartsen horen vaak de klacht van tranende ogen in de wind of bij het buiten komen. Dit kan gaan van een vochtig gevoel in de ogen, tot krokodillentranen bij het wandelen in de koude lucht.

Het belang van de traanfilm
Om deze vraag te beantwoorden, kijken we best even naar de beschermlaag van de ogen, de traanfilm. Dit dunne laagje vocht bedekt en beschermt ons oogoppervlak, het hoornvlies. De traanfilm is niet zomaar uit water opgebouwd, maar bestaat uit 3 verschillende lagen:

  • Een onderste laag van dunne mucus, aangemaakt door cellen in het bindweefselvlies van het oog. Dit laagje verspreidt zich mooi over het oogoppervlak en zorgt ervoor dat de andere lagen van de traanfilm ook goed ter plaatste blijven.
  • Een middelste, waterige laag, die wordt geproduceerd door de traanklier. De traanklier bevindt zich aan de boven-buitenkant van het oog onder de huid. De waterige laag bestaat niet enkel uit water, maar bevat ook bijvoorbeeld eiwitten en groeifactoren. De waterige laag voert voornamelijk vuil en stof weg, als een stroom van buiten-boven aan het oog naar de ooghoeken aan de neus.
  • Een buitenste olielaag, aangemaakt door de meibomiusklieren in de ooglidranden. Deze laag ligt als een extra olielaagje over de twee vorige lagen om ervoor te zorgen dat de traanfilm niet te snel zal verdampen.

Lees hier het volledige artikel.