Waarom veel onderzoek in de bureaula belandt

Lang niet alle onderzoeksresultaten worden gepubliceerd. Daardoor kan een medicijn bewezen effectief lijken, ook als de meeste onderzoeken geen effect hebben aangetoond. Kan het anders?

Medicijnen komen in Nederland niet zomaar op de markt. Als je regelmatig medicijnen slikt die zijn voorgeschreven door je huisarts, dan zijn die waarschijnlijk ‘bewezen effectief’. Er is dus wetenschappelijk onderzoek naar gedaan dat de effectiviteit van het geneesmiddel heeft aangetoond. Maar weet je ook hoeveel onderzoek eraan voorafging dat uitwees dat dezelfde medicijnen geen effect hadden?

Wat alle wetenschappers weten, maar het grote publiek vaak niet, is dat lang niet alle wetenschappelijke onderzoeksresultaten worden gepubliceerd. Dit staat bekend als het ‘bureaula-effect’ of de ‘publicatiebias’. Als drie studies naar een medicijn niets opleveren, maar een vierde studie wel, dan is de kans groot dat het vierde artikel wordt opgepikt door een wetenschappelijk tijdschrift. De andere studies worden niet gepubliceerd of zijn minder makkelijk vindbaar. Dit geeft een vertekend beeld van de effectiviteit van een medicijn.

Lees hier het volledige artikel.