Waarom we wat meer zout mogen gebruiken als we voldoende groente en fruit eten

In artikels over gezonde voeding worden we er vaak op gewezen dat we te veel zout eten. Een overkill aan zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, maar ook tot nierproblemen en botontkalking. Volgens bepaalde aanwijzingen kan het zelfs gelinkt worden aan maagkanker.

Keukenzout (natriumchloride) is onze belangrijkste leverancier van natrium en precies dat mineraal is de boosdoener. Anderzijds is natrium onmisbaar voor ons lichaam. We hebben het in een beperkte hoeveelheid nodig omdat het onze bloeddruk en vochtbalans (in samenwerking met kalium) regelt en ervoor zorgt dat onze spieren en zenuwcellen behoorlijk functioneren.

De Nederlandse Hartstichting beveelt aan om maximaal 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag te eten, de Hoge Gezondheidsraad in België houdt het op 5 gram (ongeveer een afgestreken koffielepel), maar de realiteit is dat de Nederlander dagelijks gemiddeld zo’n 8,5 gram zout naar binnen werkt en de Belg zelfs 10,5 gram. Zoete en zoute snacks, conserven, kant-en-klare gerechten en sauzen, maar ook brood, bewerkte vlees- en viswaren en kaas bevatten al flink wat zout. En dat geldt uiteraard ook voor bouillonblokjes die quasi voor de helft uit zout bestaan. Slechts 15 à 20 % van onze zoutinname is afkomstig van het zoutvat dat we zelf hanteren.

Lees hier het volledige artikel.