Wanneer is een behandeling geslaagd?

Het Erasmus MC heeft zich aangesloten bij het International Consortium for Health Outcome Measurement. Dit consortium gaat voor tientallen ziekten bepalen wat het gewenste resultaat van een behandeling is.

Spelletje spelen
Kan de patiënt na de dotteroperatie de trap weer op? Is hij of zij in staat om na de niertransplantatie te werken? Snapt de patiënt de krant nog, kan er weer worden gespeeld met het kleinkind? Dat zijn voorbeelden van patiëntgerichte uitkomsten van behandelingen.

Uitkomstmaten
ICHOM heeft tot doel voor elke ziekte één universele set van uitkomstmaten vast te stellen. Dit consortium is in 2012 opgericht door de gerenommeerde Harvard Business School, het Zweedse Karolinska Institutet en de Boston Consultancy Group. Het Erasmus MC neemt eraan deel, omdat het de kwaliteit van zijn geleverde zorg wil koppelen aan de uitkomstmaten voor iedere individuele patiënt.

Patiënten gevolgd
Artsen en patiënten in het Erasmus MC werken al intensief samen om uitkomsten van behandelingen te standaardiseren en publiceren. Patiënten worden na hun behandeling gevolgd, via vragenlijsten en interviews. Ze beoordelen dan de kwaliteit van hun leven en geven aan of ze zichzelf kunnen redden.

Zelfredzaamheid
Voor vier aandoeningen zijn inmiddels, samen met patiënten, de uitkomsten vastgesteld en gestandaardiseerd: CVA (herseninfarct), schisis (lip- gehemeltespleet), blaaskanker en borstkanker.

Lees hier het volledige artikel.