Wanneer worden slapende malariaparasieten wakker?

Ieder jaar overlijden meer dan een half miljoen mensen aan malaria, waaronder veel jonge kinderen. Toch zijn er nog veel vraagtekens rond de ziekte. De Nijmeegse moleculair bioloog Richard Bartfai doet met collega’s van het Amsterdam UMC en primaten-onderzoeksinstituut BPRC onderzoek naar een van deze zwarte gaten: een malariaveroorzakende, slapende parasiet.

Wanneer de malariamug een mens steekt, infiltreren parasieten het lichaam. De slaapparasieten verstoppen zich in de lever, op een ontoegankelijke en tot nog toe onbekende locatie. Deze slapende parasiet – die een hypnozoiet wordt genoemd – is te vergelijken met een vijandelijke groep soldaten die zich ondergronds schuilhoudt op je eigen grondgebied.

Als een geïnfecteerde patiënt vervolgens met klachten naar de dokter gaat, krijgt hij medicijnen toegediend. De actieve parasieten worden door de medicijnen gedood, maar de slaapparasieten blijven als het ware muisstil op hun plek zitten. De patiënt gaat naar huis en krijgt een paar weken of maanden later weer klachten: de parasieten zijn dan niet meer ondergronds, maar hebben zichzelf geactiveerd en zijn aan een verwoestende optocht door het lichaam bezig.

Lees hier het volledige artikel.