Wapen je immuunsysteem tegen corona

Met de winter voor de deur, het griepseizoen in aantocht en vooral de verontrustende Covid-19 besmettingen, is het meer dan ooit belangrijk om voldoende gewapend te zijn tegen virale infecties. Iedereen is zich intussen bewust van het belang van een goed functionerend immuunsysteem. Maar hoe werkt het en wat doe je om het paraat te hebben?

We kennen allemaal de maatregelen om de verspreiding van besmettingen te voorkomen. Maar wat kan je nu doen om je lichaam sterker te maken als je toch besmet raakt?

Hoe werkt ons immuunsysteem?
Het immuunsysteem is een complex geheel van organen, cellen en moleculen die met elkaar samenwerken om ons te beschermen tegen indringers: lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen. Onze fysieke barrière samen met onze algemene afweer vormen het aangeboren immuunsysteem. Binnen de fysieke barrière heeft de huid samen met de slijmvliezen in de darmen en luchtwegen een beschermende rol.

Daarnaast spelen de witte bloedcellen een hoofdrol binnen ons afweersysteem. Ze verdedigen ons tegen vreemde indringers door een soort stofzuigerrol op zich te nemen waarbij ze bacteriën, lichaamsvreemde cellen en dode cellen opnemen en doden. Dit aangeboren immuunsysteem is als het ware ons eerste verdedigingsmechanisme dat vanaf de geboorte aanwezig is.

Lees hier het volledige artikel.