Wat als je ineens van alles vergeet

Je wilt afrekenen bij de kassa, maar plotseling weet je je pincode niet meer. Of je bent aan het koken en kunt de ingrediënten niet meer bij naam noemen. Naarmate we ouder worden, vergeten we dingen steeds vaker. Maar wat als dit beperkingen oplevert in ons dagelijks functioneren, zoals bij dementie?

Ruim 290.000 mensen met dementie in Nederland hebben iedere dag te maken met deze beperkingen. Hoe kan het dat het meest krachtige systeem van ons lichaam, ons brein, op termijn niet meer zo goed functioneert? Kunnen we hersenziektes voorkomen of zijn deze onlosmakelijk verbonden met ouder worden? In mijn blogs neem ik je mee in de factoren die zorgen voor het verval in hersenfuncties.

Dementie is niet 1 ziektebeeld, maar een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die leiden tot een achteruitgang in hersenfuncties. De eerste symptomen van dementie kunnen subtiel zijn en worden geuit als geheugenklachten, gedragsproblemen of veranderingen in karakter. Daarom duurt het soms enkele jaren voordat de symptomen herkend worden als de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Heel soms presenteren deze symptomen zich echter in rap tempo, waarbij men in een tijdsbestek van weken compleet afhankelijk wordt.

Lees hier het volledige artikel.