Wat doe jij als je cliënt met dementie schreeuwt en slaat?

Voor mantelzorgers en verzorgers is het vaak heel moeilijk om te gaan met onbehandelbaar verward gedrag van mensen met dementie. Regelmatig schrijven artsen kalmerende medicijnen voor. Maar de oorzaak van verward gedrag wordt niet opgelost en de bijwerkingen van de psychofarmaca zijn heftig. Het kan anders.

Een vrouw met dementie verzet zich hevig als ze onder de douche moet; ze wil haar sokken niet uit doen. In plaats van kalmerende medicatie bedacht de verzorgende: ‘Dan douchen we toch gewoon met de sokken aan’. Bij het afdrogen merkte mevrouw opeens dat ze natte sokken droeg, die zonder probleem uit mochten. Het doucheprobleem was opgelost. Kijk naar wat de cliënt prettig vindt is één van de tien tips voor zorgprofessionals en mantelzorgers die zoeken naar betere alternatieven dan psychofarmaca.

Wet zorg en dwang
Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe Wet zorg en dwang in. Psychofarmaca vallen in deze wet onder onvrijwillige zorg. Volgens de wet is het nodig dat over toediening van kalmerende middelen eerst overleg is met de cliënt of mantelzorger en in een multidisciplinair team. Een behandelplan – ook met betrekking tot psychofarmaca – en de evaluatie hiervan is noodzakelijk. Dit dwingt professionals om niet te lang door te gaan met psychofarmaca, maar zoveel mogelijk alternatieven toe te passen.

Lees hier het volledige artikel.