Wat gebeurt er bij een ‘hypo’ en wat kan je ertegen doen?

Hypoglycemie (ook ‘hypo’ genaamd) of een te lage bloedglucosespiegel treft vooral diabetespatiënten. Bij andere mensen komt het erg weinig voor. De suikerwaarde in het bloed bedraagt dan minder dan 70 mg/dL.

Hoe ontstaat een hypo?
Wanneer je koolhydraten (zetmeel en suikers) binnenkrijgt, zet het lichaam deze voedingsstoffen om in glucose. Glucose die terechtkomt in het bloed, noemt men bloedglucose of bloedsuiker. De bloedglucosespiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose die opgelost is in het bloed. Het wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l).

De hormonen insuline en glucagon zijn verantwoordelijk voor een gezonde bloedglucosespiegel. Insuline zorgt voor de opname van glucose in de cellen waar het werkt als een soort sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedglucose naar binnen kan gaan. Glucagon daarentegen zorgt ervoor dat glucose uit de cellen kan komen. Als dit symbiotisch spel van hormonen niet goed werkt, dan kan je een hypo krijgen.

Lees hier het volledige artikel.