Wat is het verschil tussen acute en chronische hepatitis B?

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) veroorzaakt door het hepatitis B-virus. De infectieziekte tast de lever aan.

Het hepatitis B virus komt voor in bloed, sperma en vaginaal vocht. Bij onbeschermd contact kan het hepatitis B-virus overgedragen worden. Ook bij tatoeages en piercings kan het virus worden overgedragen.

Hepatitis B komt vaak voor. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat wereldwijd ongeveer 2 miljard mensen ooit in hun leven besmet worden met het virus. Men schat dat elk jaar ongeveer 600.000 mensen sterven ten gevolge van hepatitis B. In de westerse landen is de ziekte relatief zeldzaam. Terwijl in West-Europa 0,1 tot 1 procent van de bevolking drager is van het virus, is dat in Griekenland en Zuid-Italië 3 procent en in sommige delen van Afrika en het Verre Oosten 10 tot 15 procent.

7 procent van de Belgische bevolking heeft antistoffen en is dus ooit met het B-virus in contact geweest. Bij de migrantenpopulatie in België bedraagt dat 13 procent. Ondanks de preventiemaatregelen zouden er in België jaarlijks 2.000 nieuwe infecties optreden. De schattingen van het aantal chronische dragers van het hepatitis B-virus in België gaan van 0,3 tot 0,7 procent van de bevolking (ca 70.000).

Een infectie met het hepatitis B-virus kan zowel acuut als chronisch zijn.

Lees hier het volledige artikel.