Wat is online ondersteuning bij zelfzorg?

Voor patiënten met een chronische ziekte kan het nodig of nuttig zijn om thuis bloeddruk of longcapaciteit te meten, insuline toe te dienen of gewicht bij te houden.

Patiënten met chronische aandoeningen zoals COPD, diabetes of hart- en vaatziekten doen dit in eerste instantie om zelf grip te houden op hun ziekte en gezondheid, ook wel zelfmanagement genoemd. Het doel is dat patiënten klachten leren herkennen en erkennen, controle kunnen houden en tijdig aan de bel kunnen trekken bij hun zorgverlener.

In de meeste gevallen wordt deze informatie ook teruggekoppeld aan een zorgverlener. Tegenwoordig gaat dat steeds vaker digitaal, bijvoorbeeld via een patiënten portaal of zogenaamd zelfzorgplatform. Zelfzorgplatforms zijn digitale systemen of websites speciaal gemaakt voor patiënten met een chronische aandoening, hun mantelzorgers of familieleden, en zorgverleners. Met een zelfzorgplatform kan iemand met diabetes bijvoorbeeld in plaats van eens per kwartaal een bezoek aan de huisartsenpraktijk te brengen regelmatig digitaal contact onderhouden met zijn of haar praktijkondersteuner.

Lees hier het volledige artikel.