Wat moet je bij warm weer eten en drinken? En wat kun je beter laten staan?

Een glas koele rosé komt aan als een mokerslag. Na twee biertjes voelen je benen zwaar. Het effect van alcohol op het lichaam lijkt bij hoge buitentemperaturen anders dan normaal. En de eetlust is ook al niet om over naar huis te schrijven. Wat moet je bij warm weer eten en drinken? En wat kun je beter laten staan?

De mens heeft bij warmte vocht, vocht en nog eens vocht nodig. Anderhalf tot twee liter per dag: water, thee, sportdrankjes, melk, karnemelk, yoghurt, groente en fruit. En lekker koele, schuimende biertjes? Nee, zegt het Voedingscentrum. Bier lijkt dorst te lessen, maar dat is schijn. Het werkt juist vochtafdrijvend.Je droogt er dus, zeker bij een warme buitentemperatuur, vrij snel van uit.

Alcohol en warmte
Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam. Dat komt doordat alcohol in de nieren de hormonen beinvloedt die ervoor zorgen dat je lichaam vocht vasthoudt. Dus hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer vocht je kwijtraakt.’’ De mythe van ‘het biertje als dorstlesser’ is daarmee ontmaskerd.

Of het effect van alcohol op het lichaam ook sterker is bij hoge buitentemperaturen, is niet echt onderzocht. Maar bij warm weer drink je sneller. Bovendien hebben veel mensen bij hitte minder eetlust. Alcohol op een lege maag komt drie keer zo hard aan dan wanneer je goed hebt gegeten. Je kunt snel licht in het hoofd worden of hoofdpijn krijgen. Dat geldt voor warm én koud weer.

Lees hier het volledige artikel.