Wat zijn de symptomen van hyperventilatie en wat kan je doen?

Hyperventilatie betekent dat je te snel en/of te diep ademt. Hierdoor komt er enerzijds meer zuurstof in het bloed en adem je anderzijds meer koolstofdioxide (CO2) uit. Vooral dit laatste kan een aantal klachten teweegbrengen, omdat koolstofdioxide de zuurtegraad van het bloed beïnvloedt.

Door het (valse) gevoel van ademnood en de beangstigende verschijnselen ga je soms nog sneller en/of dieper ademen, waardoor de klachten nog erger worden.

Hyperventilatie is geen ziekte en het is niet gevaarlijk. Maar het kan wel beangstigend zijn en verward worden met andere aandoeningen zoals een hartinfarct of hartritmestoornissen.

Sommige mensen krijgen deze klachten maar één keer in hun leven, bij anderen keert hyperventilatie regelmatig terug.

Acute en chronische hyperventilatie
Er zijn twee types hyperventilatie: acute en chronische hyperventilatie.
Bij een acute aanval van hyperventilatie kan de ademhaling plots hoorbaar versnellen en vaak kan men deze ook niet meer onder controle houden.

Bij chronische hyperventilatie ademt men systematisch op de verkeerde manier en hyperventileert men dag en nacht, meestal zonder de versnelde of verdiepte ademhaling op te merken, en zonder dat er een acute aanval optreedt. De klachten zijn vager en minder hevig dan bij een acute aanval, maar zijn wel bijna voortdurend aanwezig. Hierdoor zijn soms lange onderzoeken nodig voor de oorzaak wordt gevonden.

Lees hier het volledige artikel.