Week chronisch zieken over voorkom en herken een beroerte

Het Radboudumc besteedt tijdens de week van de chronisch zieken uitgebreid aandacht aan het voorkomen en herkennen van een beroerte. Op 12 november is er een informatiemarkt waar verpleegkundigen in opleiding onder begeleiding van gespecialiseerde verpleegkundigen van de polikliniek en afdeling neurologie diverse gezondheidsmetingen doen.  Belangstellenden zijn op die dag van harte welkom in de centrale hal van het Radboudumc tussen 10.00 en 15.00 uur.

Cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker meten

Cholesterol, bloeddruk en suiker zijn de belangrijkste indicatoren voor het krijgen van een beroerte. Daarom kunnen bezoekers deze ter plekke laten meten op 12 november. Ook geven neurologieverpleegkundigen advies en voorlichting over hart- en vaatziekten en de mogelijke relatie met de leefstijl. Samen met een verpleegkundige kan een vragenlijst ingevuld worden om de leefstijl in kaart te brengen.

Geïnteresseerden kunnen zonder aanmelding binnenlopen tussen 10.00-15.00 uur, in de centrale hal bij de hoofdingang. Er zijn geen kosten verbonden aan de diverse tests.

Beroerte

In Nederland worden bijna 47.000 mensen per jaar getroffen door een beroerte, dit zijn er 126 per dag. Tien procent is jonger dan 50 jaar. In ons land leven zo’n 140.000 mensen met de gevolgen ervan, dit maakt het de belangrijkste oorzaak voor invaliditeit in ons land. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd en is een verzamelnaam voor een herseninfarct of hersenbloeding. Bij een beroerte gaat het in 80 procent van de gevallen om een herseninfarct en in de overige 20 procent is er sprake van een geknapt bloedvat met als gevolg een hersenbloeding. In beide gevallen worden de hersenen beschadigd en kan het leiden tot blijvende beperkingen. De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor degene die het overkomt, maar ook voor de partner en naaste omgeving.

Bron: Radboudumc