Wereldreizigers importeren vaak multiresistente darmbacteriën

Mensen die op reis gaan naar verre bestemmingen nemen vaak multiresistente darmbacteriën als souvenir mee terug naar huis. Dit zijn bacteriën die niet (meer) gevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica.

Dat laat recent onderzoek door microbiologen van de Universiteit Maastricht zien. Uit de studie blijkt bovendien dat reizigers die terugkeren uit Zuidoost-Azië het vaakst multiresistente bacteriën importeren, waaronder ook bacteriesoorten die resistentie hebben opgebouwd tegen vrijwel elk type antibiotica. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Genome Medicine.

Multiresistente bacteriën
Een team wetenschappers van de Universiteit Maastricht en Washington University in de Verenigde Staten onderzocht het spijsverteringsstelsel van 190 Nederlandse reizigers op de aanwezigheid van antibioticaresistente (AMR) genen. Dat deden de onderzoekers door poepmonsters van reizigers voor en na hun bezoek aan gebieden in Afrika en Azië te analyseren.

Een gezond microbioom bevat bacteriën en andere micro-organismen die in het spijsverteringskanaal van mensen leven. AMR-genen hebben zich in de loop van duizenden jaren op natuurlijke wijze ontwikkeld in zulke darmbacteriën door blootstelling aan antibiotica die van nature worden geproduceerd door omgevingsbacteriën. Modern misbruik en overmatig gebruik van antibiotica in de gezondheidszorg en de veeteelt versnellen dit proces. Multiresistente bacteriën reageren daardoor niet langer op behandeling met antibiotica waartegen ze resistent zijn geworden.

Lees hier het volledige artikel.