Weren van goedkope pijnstillers ontoelaatbaar

“Het weren van een goedkope pijnstiller voor kankerpatiënten door twee Nederlandse farmaceuten om meer winst te maken, is normloos. Het is goed dat dit soort praktijken nu aan het licht komen”, zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. “We moeten de zorgkosten betaalbaar houden en verspilling terugdringen. Dan kan het niet zo zijn dat er goedkope varianten van medicijnen met opzet uit de markt worden gehouden.”

Het bedrijf Janssen-Cilag betaalde concurrent Sancoz een grote som geld om een nieuwe variant van een pijnstiller van de Nederlandse markt te weren. De Europese Commissie heeft na uitgebreid onderzoek de farmaceutische bedrijven nu boetes opgelegd van respectievelijk 10,8 en 5,5 miljoen euro.

Volgens Janssen-Cilag heeft het kankerpatiënten geen medicijnen onthouden. Ze benadrukken bovendien dat het gaat om pijnstillers en niet om geneesmiddelen die mensen beter maken. Ook ontkennen ze dat patiënten er financieel door zijn geschaad. Dat klopt niet, aldus de NPCF.

Wilna Wind: “De kosten van medicijnen vallen onder de basisverzekering, maar worden wel afgetrokken van het verplicht eigen risico van 360 euro. Patiënten draaien dus wel voor de kosten op. Bovendien betalen zij als belastingbetaler ook mee aan de zorg. Als er onnodig hoge kosten voor een medicijn gerekend worden, terwijl een goedkope variant ontwikkeld is, blijft er minder geld over voor andere zorg.”

Patiëntenfederatie NPCF wil graag met de farmaceuten in gesprek gaan. “Het zou hen sieren als ze afstand van dit gedrag nemen. Het is nu aan de farmaceutische industrie om te laten zien dat onderhandse afspraken tot het verleden behoren. Wellicht dat een gedragscode kan helpen om te voorkomen dat dit soort praktijken weer gebeuren”, aldus Wilna Wind.

> Beluister over dit onderwerp hier het fragment in Goedemorgen Nederland op Radio 1 (even doorschuiven naar 32:30 aub)

Bron: Patiëntenfederatie NPCF