Werkende mantelzorger onderschat steun vanuit de organisatie

Leidinggevenden en collega’s zijn tot meer oplossingen bereid dan de werkende mantelzorger denkt. Ook collegialiteit wordt onderschat. 40% van de mantelzorgers denkt dat collega’s werk niet kunnen of willen overnemen terwijl 90% van de collega’s zegt dit wel te kunnen en te willen. Slechts 20% van de mantelzorgers denkt dat de leidinggevende mee wil denken over oplossingen, terwijl ruim 95% van de leidinggevenden bereid is tot een gesprek. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Werk&Mantelzorg onder 15.500 medewerkers.

De onbekendheid met de problematiek van werkende mantelzorgers is groot. Er blijken twee keer zoveel mantelzorgers binnen organisaties te werken dan collega’s en leidinggevenden denken. Ook op het bespreken van de combinatie werk en mantelzorg rust nog een taboe. 45% van de mantelzorgers maakt het niet bespreekbaar. Zij vrezen voor onbegrip en consequenties voor hun carrière of contract.

Mantelzorgvriendelijk beleid noodzakelijk
Uit andere onderzoeken blijkt dat jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 werknemers met mantelzorgtaken tijdelijk of voorgoed stoppen met werken. Bijna 50% van de werkende mantelzorgers voelt zich zwaar belast en ervaart problemen met de combinatie werk en mantelzorg. Jan-Anne van Dijk, van Werk&Mantelzorg: ‘Een goede combinatie van werk en mantelzorg wordt steeds noodzakelijker nu de overheid oproept om meer voor een ander te zorgen. Om tot oplossingen te komen, is aandacht voor de zorgsituatie nodig en een gesprek hierover tussen leidinggevende en medewerker is de eerste stap. Daar valt nog een hoop winst te behalen. Gelukkig zijn steeds meer werkgevers zich hiervan bewust.’

Lees hier het volledige artikel.