Dit werkt in de aanpak van armoede

Sinds de economische crisis is de armoede in Nederland met ruim een derde gegroeid. Wat kunnen professionals doen om armoede aan te pakken? In de sociale wetenschappen is er veel kritiek op het armoedebeleid. Dit stelt onderzoeker Jurriaan Omlo in het Movisie-dossier ‘Wat werkt bij armoedebestrijding’. Zo lukt het maar niet om armen goed te bereiken, is het beleid bureaucratisch en onpersoonlijk en is er onvoldoende inzicht in de leefwereld van armen zodat de hulpverlening niet effectief genoeg is.

Effectief
Al die aandacht voor wat niet werkt, gaat volgens Omlo soms ten koste van de aandacht voor wat wél werkt. In het dossier zet hij de feiten en cijfers uiteen en omschrijft hij wat bewezen effectief is in armoedebestrijding. Om armoede echt te bestrijden moeten we houden met de volgende werkzame factoren:

Psychologisch kapitaal
Er is wilskracht, veerkracht, volharding en creativiteit nodig om met moeilijke levensomstandigheden om te kunnen gaan. Niet iedereen heeft voldoende psychologisch kapitaal om dit te doen. Vooral gebrek aan wilskracht is de oorzaak van maatschappelijke problemen. Wilskrachtoefeningen, motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen zorgen voor positieve resultaten. Sociaal professionals moeten vooral het zelfvertrouwen en zelfbewustzijn helpen ontwikkelen door mensen in armoede te begeleiden bij het ontwikkelen van hun eigen vaardigheden.

Lees hier het volledige artikel.