Wetenschappers tonen aan: ‘antibioticamethode’ om medicijnen te testen ook bij kanker effectief

En dat scheelt behalve geld, heel veel tijd.
In Utrecht is een manier gevonden om kankermedicijnen uit te testen op gekweekte klompjes echt tumorweefsel. Dat helpt om snel het beste middel te vinden en kan dus behoorlijk schelen in de kosten.

Bij infecties wordt de methode al ruim vijftig jaar met succes toegepast: uit urine, bloed of speeksel worden in het lab de bacteriën gekweekt die de ontsteking veroorzaken en in dat kweekbakje wordt vervolgens getest welk antibioticum de ziekteverwekkers het best aanpakt. Wetenschappers van het Utrechtse Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht hebben nu voor het eerst aangetoond dat die ‘antibioticamethode’ ook bij kanker effectief is. Ze hebben een biobank opgezet met levende stukjes tumorweefsel van ruim honderd patiënten met borstkanker. Zo kunnen, gewoon in een kweekbakje, tal van kankermedicijnen worden getest.

In zijn werkkamer op het Hubrecht Instituut laat stamcelbioloog en hoogleraar Hans Clevers een versneld afgespeeld filmpje zien van kankercellen die zich in rap tempo vermenigvuldigen, alle kanten op. Tumorcellen zijn gehandicapte cellen, zegt hij, drie op de vier delingen loopt spaak, maar ze delen wel almaar door.

Lees hier het volledige artikel.