‘Wie plantaardig eet, moet goed weten wat hij doet’

Heel Nederland vegan: Wat betekent dat voor onze gezondheid?
Geen worst, melk en hamburgers meer. Stel dat alle Nederlanders plantaardig gaan eten, wat zou dat betekenen voor de volksgezondheid? Dikkedarmkanker zou minder voorkomen, bloedarmoede juist vaker, verwacht voedingswetenschapper Ellen Kampman.

Ellen Kampman klinkt gehaast als ze belt vanuit haar auto. Vandaag kwam er saillant nieuws naar buiten rond vleesconsumptie, waardoor haar telefoon roodgloeiend staat met verzoekjes van de pers om commentaar van de Wageningse hoogleraar voeding en ziekte.

De ophef betreft een rapport van Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition. De onderzoekers keken naar de relatie tussen medische kosten en vlees eten. De bevinding? Een vleestaks zou niet alleen goed zijn voor het milieu, maar zou ook de kosten van de gezondheidszorg drukken. De onderzoekers becijferden dat rood vlees per kilo €7,50 duurder zou moeten zijn om op te boksen tegen de ziektekosten als gevolg van overmatige vleesconsumptie.

Lees hier het volledige artikel.