Wijzigingen voetzorg: waar moet u op letten?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) controleert zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Van januari tot en met maart voerde de NZa gesprekken met alle partijen die betrokken zijn bij diabetische voetzorg. Ook Diabetesvereniging Nederland praatte mee en deelde met de NZa de signalen die wij ontvingen over onduidelijkheid door veranderende regels rondom voetzorg. 

De Nederlandse Zorgautoriteit rondt haar onderzoek nu af met een uitgebreide brief. Daarin noemt zij een aantal onderwerpen waar verbetering nodig is. In onderstaand artikel beschrijft Diabetesvereniging Nederland waar u op moet letten als u voetzorg ontvangt.

Wel/niet verzekerde zorg
Er bestaat onduidelijkheid over wat wel en niet verzekerde zorg is. Voor mensen met diabetes vallen de volgende onderdelen van de voetzorg binnen de basisverzekering (bron: Zorginstituut Nederland):
◦ Jaarlijkse voetcontrole
◦ Gericht voetonderzoek bij patiënten met een verhoogd risico op voetwonden (voetulcera)
◦ Behandeling van risicofactoren bij patiënten met een verhoogd risico op voetwonden (voetulcera)
◦ Educatie en initiëren van aanpassing van leefstijlfactoren als onderdeel van de behandelcyclus
◦ Advisering over adequaat schoeisel

Deze onderdelen van de voetzorg noemt Zorginstituut Nederland medisch noodzakelijke zorg. Die zorg valt binnen de basisverzekering. De NZa schrijft in haar brief dat er geen bijbetalingen mogen worden gevraagd voor medisch noodzakelijke zorg.

De volgende onderdelen van voetzorg vallen niet onder het basispakket:
◦ Het weghalen van eelt of het knippen van nagels vanwege cosmetische redenen, dus zonder dat er sprake is van huid- of nagelproblemen waar voetwonden (voetulcera) door kunnen ontstaan.

Dit valt onder persoonlijke verzorging die iedereen moet verrichten, of je diabetes hebt of niet.

Lees hier het volledige artikel.