Winderigheid en een opgeblazen gevoel: misschien heb je last van SIBO?

Bacteriële overgroei van de dunne darm (SIBO) is een ernstige aandoening. SIBO ontstaat wanneer de bacteriepopulatie in de dunne darm toeneemt, met symptomen als een opgeblazen buik, winderigheid, maagpijn, krampen, diarree of net verstopping als gevolg.

Wat is SIBO?
Bij een gezond individu gaat voedsel door de dunne darm waar het geleidelijk wordt afgebroken door spijsverteringssappen en via de darmwand in het lichaam wordt opgenomen. De dikke darm voltooit dan het proces van absorptie en fermentatie. Een goed samentrekkende darm houdt het voedsel in beweging en voorkomt dat bacteriën groeien. Normaal gesproken bevat de dunne darm dus weinig bacteriën, in tegenstelling tot de dikke darm, waar ze massaal aanwezig zijn.

Bij iemand met SIBO ontbreekt de beweeglijkheid van de dunne darm en blijft het voedsel abnormaal lang in de dunne darm hangen. Daardoor migreren bacteriën uit de dikke darm naar de dunne darm, waar ze woekeren. Dit leidt tot een disbalans in de darmflora. Deze bacteriële overgroei kan ook het gevolg zijn van een gebrek aan maagzuursecretie. Zonder zuur wordt de dunne darm een broedplaats voor bacteriën. In tegenstelling tot de dikke darm kan de dunne darm een dergelijke wildgroei aan bacteriën niet aan.

Lees hier het volledige artikel.