Wormentherapie kan mogelijk helpen tegen darmziektes

Wormentherapie kan bepaalde patiënten met chronische darmontstekingen mogelijk helpen. Dat blijkt uit intrigerende Amerikaanse experimenten. De ingewandworm, kwelgeest in veel zuidelijke landen, kan misschien tóch de weg wijzen naar nieuwe behandelingen voor chronische
darminfectieziektes zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Zweep- en andere parasitaire wormen blijken de darmbacteriën van individuen die bevattelijk zijn voor Crohn in toom te houden. Dat houdt ook de ziektes tegen, suggereert althans een intrigerende reeks nieuwe, Amerikaanse experimenten.

Over het verband tussen darmwormen en pijnlijke ontstekingsziektes als Crohn en colitis is al jaren veel te doen. In landen waar veel wormen voorkomen, zijn de aandoeningen zeldzaam, wat doet vermoeden dat er een verband is. Toch moesten twee recente proeven waarbij men patiënten bewust besmette met parasitaire darmwormen voortijdig worden gestaakt, wegens gebrek aan resultaat.

Misschien gebruikte men de verkeerde worm of de verkeerde patiëntengroep, mailt Ken Cadwell van de New York University desgevraagd: ‘Onze resultaten geven aan dat wormentherapie slechts bij bepaalde patiënten helpt. Bovendien gebruikte men varkenszweepwormen, niet de zweepworm die mensen besmet.’ Er zijn ook goed gedocumenteerde gevallen waarbij wormen wél hielpen, benadrukt Cadwell.

Lees hier het volledige artikel.