Zelfbeheersing blijkt gelinkt aan empathisch vermogen

Ons empathisch vermogen is ook verantwoordelijk voor het beheersen van onze impulsen. Dat blijkt uit een slim opgezet onderzoek aan de Universiteit van Zurich. In feite verplaats je je bij het uitstellen van een beloning in je toekomstige zelf. Dat is hetzelfde als je in een ander verplaatsen.

In de wetenschap realiseert men zich in toenemende mate hoe groot de impact van zelfbeheersing is op iemands levensloop. Maar wat is zelfbeheersing eigenlijk precies? Waar komt het vandaan?

Raak je hoofd aan vlak boven het topje van je rechteroor. Waarschijnlijk wijs je er nu op. Daar zit namelijk je rechter TPJ. Dit gebiedje in de hersenen werd al langer gelinkt aan empathie en altruïsme. Maar Alexander Soutschek, econoom en onderzoeker aan de Universiteit van Zurich, ontdekte dat dit gebied ook betrokken is bij onze zelfbeheersing. De resultaten van zijn onderzoek werden onlangs gepubliceerd in Science Advances.
Minder geduld
Aan het onderzoek deden 43 vrijwilligers mee die ieder twee taken moesten uitvoeren. Voor de eerste opdracht moesten ze kiezen tussen een lager geldbedrag dat ze meteen kregen of een hoger geldbedrag in de toekomst. Bij de andere opdracht werd getest in hoeverre ze bereid waren een ontvangen geldbedrag met een ander te delen.
De TPJ speelt een belangrijke rol bij ons sociaal functioneren. En dan vooral wat betreft ons vermogen situaties vanuit het perspectief van een ander te kunnen bekijken. Maar nu blijkt dat stukje van onze hersenen dus ook van invloed op onze zelfbeheersing.
Lees hier het volledige artikel.