Zika-virus vroeg in zwangerschap actief

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben het zika-virus ontdekt in de placenta van een elf weken zwangere vrouw en ook in foetuscellen die betrokken zijn bij de aanleg van botten en gewrichten.

Zenuwstelsel
De wetenschappers tonen daarmee voor het eerst aan dat het zika-virus al heel vroeg in de zwangerschap actief kan zijn buiten het centrale zenuwstelsel van het ongeboren kind. Hun ontdekking staat beschreven in het medisch vakblad New Engeland Journal of Medicine.
Uitbraak
In Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied is momenteel een uitbraak met zikavirus gaande, waardoor kinderen worden geboren met een abnormaal kleine schedel en het syndroom van Guillain-Barré.
Bindweefsel
Arts-microbioloog/viroloog dr. Annemiek van der Eijk: “Tot nu toe is er weinig bekend over welk effect een infectie met het zika-virus kan hebben in de vroege zwangerschap. En ook over welke gevolgen zo’n infectie kan hebben voor de ongeboren vrucht. Wij hebben ontdekt dat dit virus niet alleen in zenuwweefsel actief kan zijn, maar ook daarbuiten. Het virus is bij een elf weken oude foetus aangetroffen in het laagje dicht bindweefsel dat zich om kraakbeen heen bevindt.
Lees hier het volledige artikel.