Zo verbeteren we het leven van iemand met dementie

Dementie is doodsoorzaak nummer één. Er is al veel aandacht voor de medische kant, maar volgens zes promoverende antropologen is de sociale zorg nog belangrijker. De promovendi aan de Universiteit van Amsterdam verdiepten zich vier jaar lang in de levens van mensen met dementie.

De hoofdvraag van hun onderzoek: hoe kan het leven van dementerenden en hun omgeving verbeterd worden, zowel thuis als in het verpleeghuis?

Vorig jaar overleden ruim 15.000 mensen aan de gevolgen van dementie (7 procent meer dan in 2015). De bekendste en meest voorkomende vorm is Alzheimer.

Eerder ondersteunen
Omdat er geen medische oplossing is voor dementie, overheerst vaak het beeld van alleen maar aftakeling en achteruitgang. Maar volgens de promoverende antropologen is dat niet helemaal waar. Iemand met een vorm van dementie leeft na de diagnose gemiddeld nog acht tot tien jaar. Alleen de laatste twee jaar – soms nog korter – woont hij of zij in een verpleeghuis. Verreweg de langste periode brengt iemand dus thuis door. Die eerste jaren zijn enorm belangrijk, zeggen de onderzoekers. Dan is sociale ondersteuning hard nodig gezien alle veranderingen.

“We maken het niet mooier dan het is”, zegt Annelieke Driessen, een van de promovendi. “Het is moeilijk, maar soms is er alleen maar wanhoop, terwijl er ook mooie momenten zijn. Zolang we dementie niet kunnen genezen, is de vraag: hoe kunnen we er het beste van maken?”

Lees hier het volledige artikel.