Zo verloopt orgaandonatie

Vorig jaar waren er in Nederland meer mensen die bij overlijden organen doneerden dan ooit. Door de toename kunnen steeds meer organen getransplanteerd worden.

NUjij-lezers vroegen vervolgens: hoe verloopt een orgaandonatie eigenlijk? Wij zochten het uit.

Een orgaandonatie begint met een blik op het Donorregister. Wanneer iemand komt te overlijden, kijkt de arts in het Donorregister. Daarin staat geregistreerd of iemand wel of geen donor wil zijn. In Nederland is iedereen automatisch orgaandonor, tenzij iemand aangeeft dit niet te willen of de keuze overlaat aan nabestaanden. De arts bespreekt de keuze van de patiënt met de familie of vraagt de familie om een keuze te maken. Zij krijgen daarbij ook informatie van een specialist die alles weet over orgaandonatie.

De arts onderzoekt vervolgens of de organen nog goed zijn. Dat doet de arts bijvoorbeeld met echo’s of röntgenfoto’s. Als de organen bruikbaar zijn, wordt in een speciaal hiervoor bestemd computerprogramma gekeken naar de wachtlijst. Degene bij wie het orgaan het beste past, wordt opgeroepen. Je weet van tevoren niet aan wie jouw organen of weefsels worden gegeven. Een orgaan of weefsel dat is beschadigd door ziekte of medicijnen, kan soms niet meer gebruikt worden voor transplantatie. Maar andere organen en weefsels zijn dan misschien nog wel geschikt. Gemiddeld doneert zo’n donor drie organen.

Lees hier het volledige artikel.