Zonder ingrijpen kan 1 op 3 zorgorganisaties in 2016 failliet gaan

Zonder ingrijpen, zal één op de drie zorgorganisaties in de problemen komen of zelfs ‘omvallen’ in 2016. Dat blijkt uit de impactanalyse van ActiZ over de gevolgen van de bezuinigingen voor haar leden. Om deze gevolgen in te perken, stelt ActiZ een transitieagenda voor.

ActiZ en haar leden maken zich grote zorgen over de hervormingen in de langdurige zorg. In een impactanalyse hebben zorgorganisaties doorgerekend wat de bezuinigingen kunnen betekenen voor hun bedrijfsvoering. Eén op de drie organisaties zal in problemen komen als zij niet nu ingrijpen. Gevolgen daarvan zijn groot. Als zorgorganisaties failliet gaan, kan de continuïteit van zorg in gevaar komen, cliënten krijgen minder keuzevrijheid en zorgorganisaties kunnen de salarissen van hun medewerkers niet meer betalen. Daarnaast verliezen gemeenschappen en dorpen een sociale infrastructuur, omdat veel verzorgingshuizen een sociale buurtfunctie hebben.

Transitieagenda
De hervormingen die het kabinet wil doorvoeren, vindt ActiZ begrijpelijk, maar ook enorm ingrijpend en het tempo ligt te hoog. Daar moet een goed transitieplan voor komen. waar alle relevante partijen, zoals VWS, ZN, NPCF en de VNG bij betrokken zijn. Alleen dán kunnen we ervoor zorgen dat de zorg voor cliënten die dat echt nodig hebben, gewaarborgd blijft en medewerkers niet onnodig ontslagen hoeven te worden.

Maar we kunnen niet voorkomen dat er gevolgen zijn voor medewerkers en cliënten. Veel zorgorganisaties passen hun strategieën al aan om faillissement te voorkomen, maar het is duidelijk: dat kunnen zij niet alleen. Daarom heeft ActiZ een transitieagenda opgesteld.

Vernieuwingen
Daarin stelt ActiZ voor om ruimte te scheppen voor experimenten met een vernieuwd zorgaanbod, met nieuwe vormen van eigen regie in samenhang met bekostiging van de zorg. ActiZ doet daarbij een beroep op de overheid om mensen voor te lichten over de veranderingen in de zorg en hun eigen verantwoordelijkheden daarin.

Randvoorwaarden
Verder doet ActiZ een groot beroep om samen met de overheid de randvoorwaarden voor de vernieuwingen te scheppen: ruimte voor ondernemerschap door onder andere meerjarencontracten met zorginkopers; om- en bijscholing van medewerkers en waar het niet mogelijk is zorgmedewerkers te behouden voor de branche, ondersteuning bij het vinden van ander werk; gedegen beleid voor het verder scheiden van wonen en zorg; een duidelijk tijdpad voor de verschillende stappen in de hervormingen.

Bron: ActiZ

Download de transitieagenda

Beluister directeur Aad Koster op bezoek bij een locatie in Limburg (NOS Radio 1)

Bekijk de uitzending van de NOS hierover