Zorg voor bejaarden en chronisch zieken komt in de knel

40 procent van de gemeenten denkt dat zij niet of moeilijk in staat is de zorg voor zieke ouderen en gehandicapten volgend jaar te organiseren met het beschikbare budget. Dat blijkt uit een Volkskrant-enquête die door 161 van de ruim 400 gemeenten is ingevuld.

In 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de begeleiding, dagbesteding en kortdurende opvang voor chronisch zieken en gehandicapten die niet in een instelling wonen. Ook mensen die door ziekte zelf hun huishouden niet kunnen doen en daar nu nog via het zorgkantoor een vergoeding voor krijgen, moeten volgend jaar aankloppen bij hun gemeente. Het idee is dat het lokaal bestuur dichter bij de mensen staat dan de landelijke overheid en de zorg dus efficiënter kan organiseren.

Maar uit de enquête blijkt dat slechts eenderde van de gemeenten er vertrouwen in heeft dat het straks lukt om deze taken goed uit te voeren. Eenvijfde van de gemeenten weet al zeker dat dit niet gaat lukken met het op dit moment bekendgemaakte beschikbare budget. Nog eens eenvijfde heeft daarover grote zorgen.

De overheveling van de zorg voor langdurig zieken en gehandicapten gaat samen met stevige bezuinigingen. Zo wordt er 40 procent gekort op het budget voor hulp in de huishouding voor ouderen en zieken.

Lees hier het volledige artikel.