Zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn in het Antoni van Leeuwenhoek

‘Bijzonder hoe snel je tot de kern komt’.
Deze zomer loopt Het Parool mee met patiënten, artsen, verpleegkundigen en onderzoekers van het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek. Deel 4: het in palliatieve zorg gespecialiseerde Supportive Care Team. ‘De manier waarop een mens met zijn sterfproces omgaat, komt vaak overeen met hoe diegene heeft geleefd.’

Bloem in de haren, rode lippenstift en een fleurige, zelfgemaakte jurk. Marleen (62) – een gefingeerde naam – ziet er niet uit alsof ze het einde voelt naderen. Toch heeft ze een afspraak gemaakt bij het Supportive Care Team, dat is gespecialiseerd in palliatieve zorg.

“Mensen denken vaak dat we ons alleen bezighouden met de laatste weken van iemands leven, maar palliatieve zorg is veel meer dan alleen terminale zorg,” zegt Elsbeth de Vries, huisarts en gespecialiseerd in palliatieve zorg. “Palliatieve zorg kan jaren duren. Waar het in de kern om gaat, is streven naar een goede kwaliteit van leven bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Zodat iemand nog steeds zichzelf is, en niet volledig samenvalt met de ziekte.”

In tegenstelling tot ziektegerichte behandelingen als chemotherapie of bestraling gaat palliatieve zorg over het welzijn. Het kan gaan om het verminderen van pijn, angst, zorgen over kinderen of onzekerheid over de toekomst.

Lees hier het volledige artikel.