Zorginformatie beter begrepen door fotostrips

Dichter, schrijver en sociaal wetenschapper dr. Ruth Koops van ‘t Jagt ontdekte dat het aanbieden van informatie over zorg in verhalende stripvorm met name ouderen beter ondersteunt bij het contact met zorgprofessionals. Het verbetert de kennis over (hun) zorg, zorgvaardigheden en daarmee hun gezondheid.

Show, don’t just tell
“Een op de drie Nederlanders heeft lage gezondheidsvaardigheden. Zij hebben meer moeite met het omgaan met ziekte en zorg. Ze maken vaker fouten met het innemen van medicijnen. En ze vinden het moeilijker om gesprekken te voeren met zorgprofessionals.”
Koops van ‘t Jagt promoveerde medio 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op onderzoek naar de verbetering van gezondheidscommunicatie. Uit het uitgebreide literatuuronderzoek kwam onder andere naar voren dat narratieven lijken bij te dragen aan betere zorggerelateerde informatie.

Vervolgens werd een aantal (kwantitatieve) vervolgonderzoeken uitgevoerd. De onderzoekers gebruikten ook focusgroepen en rolspeloefeningen. Samen met de deelnemers aan het onderzoek verzamelden de onderzoekers inzichten en oplossingen uit de praktijk van communicatie met zorgprofessionals.

Lees hier het volledige artikel.