Zorgkloof tussen arm en rijk groeit

Mensen met een lagere sociaal-economische status zijn gemiddeld ongezonder en maken relatief veel gebruik van de zorg. De Kamer debatteert met minister De Jonge (Volksgezondheid) over de groeiende zorgkloof.

7% van de mensen met een zorgverzekering gebruikte in 2016 80% van de zorg. Dit blijkt uit onderzoek van Vektis. Vooral ouderen en mensen met een lagere sociaal-economische status verbruiken meer zorg, zo schrijft Trouw.

Mensen met een hoge sociaal-economische status hebben een hogere levensverwachting en zijn gemiddeld langer gezond dan mensen met een lage sociaal-economische status. Dit verschil is de afgelopen jaren groter geworden.

Dat 17% van de verzekerden 80% van de zorg gebruikt, is volgens Agema (PVV) geen groot probleem. We moeten volgens haar trots zijn op het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. Hierdoor krijgen mensen met een ernstige handicap of een chronische ziekte de dure behandelingen die ze nodig hebben.

Leefstijl en preventie
Het kabinet wil een nationaal preventieakkoord sluiten om ziekte en teruggang in de gezondheid te voorkomen. Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik zullen daarin de belangrijkste thema’s zijn.
Richt preventie niet (alleen) op bakfietsmoeders, zegt Dijksma (PvdA), maar vooral op risicogroepen. Het is belangrijk om de kwetsbaarste groepen te bereiken, vindt ook Ellemeet (GroenLinks). Preventiemaatregelen zullen gericht zijn op groepen met een lage sociaal-economische status, zo verzekert minister De Jonge, want daar valt de grootste winst te boeken.

Lees hier het volledige artikel.