Zorgverzekeraars en medicijnleveranciers trekken samen op in strijd tegen de medicijntekorten

Zorgverzekeraars passen hun inkoopbeleid, het zogeheten preferentie- of voorkeursbeleid, op punten aan om risico’s op leveringsproblemen van geneesmiddelen te verkleinen.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de brancheorganisaties van leveranciers, Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (BOGIN) en Generieke Leveranciers Nederland (GLN), hebben hierover samen afspraken gemaakt. Hiermee willen de zorgverzekeraars en de leveranciers enkele problemen oplossen en daardoor de beschikbaarheid van medicijnen vergroten.

Geneesmiddelentekorten zijn een sterk groeiend mondiaal probleem. Ze worden veroorzaakt door een groot aantal factoren, zoals onder andere tekorten aan grondstoffen en productieproblemen in het buitenland. Maar ook logistieke problemen spelen steeds vaker een rol, zoals nu door de aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee. Nederlandse zorgverzekeraars, leveranciers, groothandels en apothekers hebben helaas zeer beperkt invloed op de meeste van de leveringsproblemen in Nederland.

Lees hier het volledige artikel.