4 verrassende redenen om je bacteriën te koesteren

In een tijd waar griep om zich heen grijpt, komen ziekteverwekkers je neus uit. Oók bacteriën die niets met griep te maken hebben, zie je liever gaan dan komen. Jammer, vindt microbioloog en voorman van bacterie-minnend Nederland Remco Kort. Vier verrassende redenen waarom ook jij vanaf nu je bacteriën gaat koesteren.
1. Probiotica kun je inzetten bij depressie
Microbioloog Remco Kort: “Vanuit de wetenschap en geneeskunde wordt heel kritisch gekeken naar de rol van probiotica. En terecht. We weten nog lang niet altijd welke samenstelling, bij wie, wat, wanneer helpt. Maar dat we iets niet begrijpen, wil niet zeggen dat het niets doet.

Uit wetenschappelijke onderzoeken met steriele muizen komt naar voren dat probiotica een gunstige uitwerking lijken te hebben op ons gedrag en stemming. Die uitkomsten worden bevestigd door onderzoeken, waarin mensen met depressie vertellen over hun persoonlijke ervaring met probiotica. Sommigen signaleren een verbetering van hun stemming. Dat wordt al gauw als placebo-effect of onzin afgedaan. Terwijl vanuit microbiologisch oogpunt die stemmingsverbetering prima valt te verklaren. Er bestaan tal van communicatiekanalen tussen de darmen en hersenen. De bacteriën in de darm kunnen zodoende in verbinding staan met het brein. Als die darmen versterking krijgen van de juiste darmbacteriën, dan kan dat mogelijk effect hebben op je geestelijk welbevinden. Maar ook op dit vlak staat het onderzoek nog in de kinderschoenen.”

2. Poeptransplantaties kunnen levens redden
“Lange tijd werden poeptransplantaties ook als ‘zeer alternatief’ afgedaan en inmiddels worden ze standaard bij gevaarlijke darminfecties ingezet. Een aantal mensen houdt aan antibioticagebruik namelijk een levensbedreigende ontsteking over. Opnieuw antibiotica inzetten is dan geen optie, maar wat wel? Omdat er geen alternatief voorhanden was, zijn artsen poeptransplantaties gaan toepassen, waarbij darmbacteriën van een gezinslid getransplanteerd werden naar de darm van de zieke. Dat blijkt in de praktijk zo goed te werken dat deze aanpak op grote schaal wordt toegepast.

Lees hier het volledige artikel.