De gevolgen van de miljoenennota

MiljoenennotaU heeft het bijna niet kunnen missen: Prinsjesdag op 13 september jl. Hieronder zetten wij voor u op een rijtje welke consequenties de nieuwe begroting van dit kabinet voor ons reumapatiënten te betekenen heeft. Ik licht er alleen de belangrijkste punten uit per categorie. Verschillende bronnen (kranten, tv) maakten dit overzicht mogelijk. Dit artikel sneuvelde voor opname in ‘t Steuntje. Daarom plaatsen wij het hier.

 

 

Binnenlandse Zaken
– Gemeenten moeten drie taken van het Rijk overnemen: de langdurige zorg, hulp bij het vinden van werk en de jeugdzorg.

De zorg
– Er wordt in 2014 nog niet bezuinigd op de huishoudelijke hulp, de geplande bezuiniging van 89 miljoen euro gaat niet door.

– De premie voor de zorgverzekering kan komend jaar met 24 euro omlaag tot 1226 euro per jaar.

– De zorgtoeslag gaat over de gehele breedte wat omlaag. Tot nu toe werd er geen rekening mee gehouden dat veel mensen een collectieve verzekering afsluiten en zo korting krijgen op de premie. Die korting wordt vanaf 2014 wel meegenomen in de algemene berekening van de hoogte van de zorgtoeslag.

– Ondanks eerdere afspraken wordt het verplichte eigen risico in de zorg niet inkomensafhankelijk en komt na aanpassing aan de inflatie uit op 360 euro per jaar. Nu is dat nog 350 euro.

– Diverse regelingen als de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg), compensatie eigen risico en de fiscale regeling voor aftrek van specifieke zorgkosten, worden samengevoegd.

Er wordt 5 miljoen euro extra uitgetrokken om fraude in de zorg op te sporen en aan te pakken.

– Er komen striktere normen om in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg kunnen regelen. Nieuwe aanvragers die minder dan 10 uur zorg nodig hebben, krijgen geen pgb. Voor de 40.000 mensen die nu al een pgb hebben, verandert er niets.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid
– De tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten gaat van 342 naar 247 euro netto per jaar.

– In 2014 komen de eerste 5000 banen beschikbaar voor mensen met een arbeidsbeperking.

– De regels voor samenwonen voor AOW’ers worden eenvoudiger.

– In 2015 worden toeslagen voor huur en zorg gebundeld in één huishoudtoeslag. Voor ouderen betekent deze maatregel een achteruitgang van gemiddeld 25 euro per maand.

– De algemene heffingskorting (een belastingvoordeel) gaat met 99 euro omhoog. Voor inkomens boven de 20.000 euro wordt de heffingskorting geleidelijk verlaagd met maximaal 740 euro bij een inkomen vanaf 58.000.

– In 2015 wordt de MKOB, Wet Mogelijkheid Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen, afgeschaft.

 

Veiligheid en Justitie

– Naar de rechter stappen wordt duurder. Voor zaken bij de kantonrechter en voor alle civiele zaken bij de rechtbank gaan de griffierechten 2 procent omhoog.

– Toegang tot gesubsidieerde rechtshulp wordt beperkt.

 

Wonen
– Het wordt voordeliger om schenkingen in te zetten voor de financiering van de eigen woning: de eenmalige vrijstelling in de schenkbelasting wordt tot 1 januari 2015 tijdelijk verhoogd naar 100.000 euro.

– Voor verhuurders in de sociale huursector komt 400 miljoen euro beschikbaar voor energiebesparende investeringen.

Scheefwonen wordt bestreden. De prijzen van huurhuizen moeten meer in overeenstemming komen met kwaliteit en aantrekkelijkheid.

 

Buitenlandse Zaken:
– Er komt één telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is voor Nederlanders in het buitenland in nood en wordt de visum- en paspoortverlening gedigitaliseerd.