Honderden euro’s prijsverschil voor dezelfde ziekenhuisbehandelingen

Er zitten nog steeds enorme prijsverschillen tussen ziekenhuizen voor dezelfde behandelingen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Veel tarieven zijn niet openbaar, waardoor de grote prijsverschillen niet zichtbaar zijn voor consumenten.

Uit een vergelijking van de prijzen van 2017 blijkt dat de tarieven van verschillende ziekenhuizen voor dezelfde behandeling soms honderden euro’s uit elkaar liggen. De hogere prijzen raken vooral gezonde consumenten die hebben gekozen voor een verhoogd eigen risico. En zelfs binnen een ziekenhuis kunnen de prijzen voor dezelfde behandeling fors uiteenlopen, afhankelijk van waar consumenten verzekerd zijn.

Nog niet alle verzekeraars komen over de brug
De Consumentenbond strijdt met de actie #watkostmijnzorg voor transparante tarieven van alle zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Consumenten hebben het recht om vooraf te weten hoeveel een behandeling gaat kosten. Niet alleen om inzicht te hebben in de kosten die er op hen af komen, ook om de prijzen te vergelijken en mee te nemen in hun beslissing voor een zorgaanbieder.

Lees hier het volledige artikel.