Minder hart- en vaatziekten bij matige consumptie puur vruchtensap

Mensen die maximaal 7 glazen van 150 ml puur vruchtensap per week drinken, hebben een significant lager risico op hart- en vaatziekten dan mensen die geen puur vruchtensap consumeren.

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, Universiteit Utrecht en de Haagse Hogeschool onder 34.560 Nederlandse volwassenen, die gedurende bijna 15 jaar zijn gevolgd.

Vooral minder coronaire hartziekten en herseninfarct
Een matige consumptie van puur vruchtensap gaat vooral gepaard met een lager risico op coronaire hartziekten (14-17 procent lager) en op een herseninfarct (20-24 procent lager). Het maakte daarbij weinig uit of de vruchtensapdrinkers daarnaast veel of weinig fruit consumeerden: in beide gevallen was er een gunstig effect op het risico van hart- en vaatziekten. Er zijn ook gunstige effecten gevonden voor fruit. Een fruitconsumptie van minimaal 121 gram per dag ging gepaard met 12-13 procent kans op hart- en vaatziekten.

Polyfenolen
Puur vruchtensap bevat weliswaar minder vezels en vitamine C dan fruit, maar het gehalte aan polyfenolen is nog steeds hoog. De onderzoekers denken dat polyfenolen een rol spelen bij de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Dit onderzoek laat zien dat het niet nodig is om puur vruchtensap af te wijzen als vervanging van fruit.

Lees hier het volledige artikel.