Nieuwe methode houdt kosten slaapapneu in toom

Is slaapapneu het nieuwe roken? Nico de Vries vergelijkt de gezondheidsrisico’s van het obstructief slaapsyndroom OSAS met die van roken. Doordat de aandoening te laat wordt ontdekt, lopen de kosten in Nederland op tot 1,5 miljard euro per jaar.

Diagnostisch centrum Diagnostiek voor U heeft een methode ontwikkeld waardoor meer OSAS-patiënten in de eerste lijn worden geholpen. Dat bespaart zo’n 400 tot 525 euro per patiënt.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat onbehandelde slaapapneu de Amerikaanse samenleving zo’n 160 miljard euro kost. KNO-arts en hoogleraar Tandheelkundige slaapgeneeskunde Nico de Vries rekende onlangs uit dat het Nederland dan ongeveer 1,5 miljard euro kost, zo meldt het Eindhovens Dagblad. In ons land hebben ongeveer zeshonderdduizend mensen slaapapneu. Het komt het meest voor bij mannen en mensen met obesitas, maar ook bij vrouwen en mensen zonder overgewicht komt het voor.

Gezondheidsrisico’s
Bij patiënten met OSAS stopt tijdens de slaap de ademhaling telkens even voor zo’n tien tot dertig seconden; soms meer dan vijftig keer per uur. De ademhaling stopt meestal door afsluiting van de bovenste luchtwegen. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. De persoon in kwestie wordt zelden zelf wakker, maar de apneu verstoort wel de normale slaap.

Lees hier het volledige artikel.