‘Vaccinatievoordringers’ zorgen voor wachtlijsten

Zorgpersoneel dat geen voorrang heeft bij een coronavaccinatie, is tóch al ingeënt. Het gaat om bijvoorbeeld kantoor- of restaurantpersoneel van zorginstellingen. Maar ook medewerkers die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn, hebben van hun werkgever toch toestemming gekregen om zich te laten inenten. Gevolg is dat veel verpleeghuispersoneel op de wachtlijst staat.

Dat blijkt uit gesprekken van Nieuwsuur met meerdere zorginstellingen.

In de vaccinatiestrategie van de minister zou het personeel van de verpleeghuizen voorrang moeten krijgen. “We maken ons ernstig zorgen”, zegt Andrea Reitsma van SPOT, de vereniging die de belangen van kleinschalige thuiszorgorganisaties behartigt. “De impact hiervan is groot. Het personeel in de verpleeghuizen staat toch al onder druk en als er nu weer onduidelijkheid komt, is dat niet goed.”

Standaardbrief
Het ‘voordringen’ zou zijn ontstaan na een brief van Hugo de Jonge aan de zorginstellingen, op 4 januari. Daarin deed de minister van Volksgezondheid de oproep om ook al afspraken in te plannen voor de groepen die later aan de beurt zijn. “Zo ontstond verwarring”, merkte Reitsma, als directeur van Zorggroep Valuas.

Lees hier het volledige artikel.