Verstandige keuzes binnen de neurologie

De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) heeft een aantal aanbevelingen gepubliceerd voor patiënten met neurologische aandoeningen. De aanbevelingen hebben allen betrekking op het al dan niet inzetten van diagnostische onderzoeksmethoden bij neurologische aandoeningen.

Keuzes binnen de diagnostiek
Een van de keuzes betreft polyneuropathie, een ziekte waarbij schade ontstaat aan de zenuwen in het lichaam. Er wordt  geadviseerd dat voor het stellen van de diagnose polyneuropathie bij patiënten met suikerziekte, ernstige nierinsufficiëntie, chronisch alcoholisme of chemotherapie, het uitvoeren van een elektromyografie (EMG) niet nodig is als het klinisch beeld en het beloop passen bij de onderliggende aandoening. Een elektromyografie is een onderzoek dat gepaard gaat met toedienen van elektrische schokjes en aanprikken van spieren, en is tijdrovend en belastend voor de patiënt.

Een van de andere vijf aanbevelingen is dat slechts in zeer specifieke situaties een SPECT-scan behulpzaam kan zijn om de diagnose “ziekte van Parkinson” te stellen. Bij een SPECT-scan wordt voorafgaand aan de scan radioactieve stof in de bloedbaan gebracht. Door een SPECT-scan alleen uit te voeren in zeer specifieke situaties, worden patiënten niet onnodig aan stralingsbelasting blootgesteld.

Lees hier het volledige artikel.