Waarom eten we bij emoties en stress (en wanneer wordt dat een eetstoornis)?

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: Veel mensen eten als ze emotioneel of gestrest zijn. Waarom doen ze dat, en wanneer wordt zoiets een eetstoornis?

Psycholoog Emel Özbek: “Realiseer je dat een reep chocolade de oorzaak van je rotgevoel uiteindelijk niet wegneemt.”

Waarom eet ik als ik emotioneel ben?
“Emotie-eten is een vorm van coping, een manier om met moeilijke dingen om te gaan. Op korte termijn biedt snaaien troost en instant comfort. Emotie-eten wordt om die reden ook wel troosteten genoemd.”

Is het slecht of ongezond?
“Op de lange termijn heeft emotie-eten meer negatieve dan positieve gevolgen. We eten op zulke momenten vaak te veel en meestal ook niet de gezondste producten. Je grijpt immers niet naar een bos wortels als je verdrietig of gespannen bent, maar naar een zak chips of een reep chocolade.”

“Op de lange termijn vergroot het je rotgevoel dus alleen maar, omdat je van je snaaigedrag baalt en omdat het een negatieve invloed kan hebben op je zelfbeeld.”

Lees hier het volledige artikel.