Kanker geen strijd meer noemen

‘Alsof je faalt als je eraan doodgaat’.Voor kankerpatiënten kan het pijnlijk zijn wanneer hun situatie een ‘gevecht’ of ‘strijd’ wordt genoemd, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Het kan schaamte en een schuldgevoel opwekken, alsof ze niet hard genoeg hun best doen. “Een chemokuur voelt soms bijvoorbeeld helemaal niet als een gevecht,…

Goedkope ‘butt lift’ in Turkije, maar als het misgaat moet Nederlandse arts het oplossen: ‘Dramatisch’

Infecties, afstervende huid of grote littekens: plastisch chirurgen zien regelmatig patiënten die complicaties overhouden aan een cosmetische ingreep in het buitenland. Velen daarvan zijn eerder in Nederland geweigerd voor een operatie. Als het dan toch misgaat, moeten Nederlandse artsen wél de problemen oplossen. ,,Voor de extra kosten draaien ze zelf niet op.”

Nieuwe studie versnelt bestraling

Een doelgerichte bestraling die slechts 15 minuten duurt, in plaats van 45 minuten. Plus: een nog gerichtere, real-time aanpak van de tumor. Dat zijn de twee doelen van een nieuw onderzoek van het UMC Utrecht om de MR-Linac verder te verbeteren. NWO verstrekt aan dit project een subsidie van zo’n 1,7 miljoen euro.