Het bestuur nodigt u graag uit voor de extra ledenvergadering Datum: woensdag 18 juni 2025Locatie: in het Zilverhuus, Wagenweg 12C, 6852DWHuissen Neemt u a.u.b. het uitnodigingsboekje mee naar de ExtraAlgemene Ledenvergadering! De zaal is open om 14.00 uur en we beginnen om 14.30 uur. U wordt ontvangen met koffie en/of thee.Voor afspraken voor taxivervoer is…
SLE: wat is systemische lupus erythematodes en hoe herken je het?
Systemische lupus erythematodes (SLE) of acute gedissemineerde lupus erythematodes (AGLE) is een gegeneraliseerde auto-immuunziekte die vooral jonge vrouwen treft. Het immuunsysteem keert zich tegen het eigen lichaam en valt gezond weefsel aan. De ziekte veroorzaakt zeer uiteenlopende symptomen omdat ze alle organen van het lichaam kan aantasten. Hoe herken je lupus en hoe wordt het…
Hoe het vrouwelijk microbioom samenhangt met gezondheid
Medisch wetenschappelijk onderzoek wordt nog steeds gedomineerd door onderzoek bij mannen. Mede daardoor is er te lang onvoldoende aandacht geweest voor vrouwspecifieke klachten zoals overgangsklachten en endometriose. Tijdens het symposium Vrouw(en)gezondheid op 3 juni 2025 ging alle aandacht uit naar de vrouw en haar gezondheid en de relatie met het microbioom. Het oestroboloomIn Amersfoort werden…
Patiënten positief over videoconsult met chirurg: sneller, goedkoper en duurzamer
Een videoconsult tussen patiënt en chirurg is even goed als een fysiek bezoek aan de polikliniek voor het bespreken van een grote buikoperatie. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, waarin zowel patiënten als zorgverleners positief zijn over de digitale aanpak. De voordelen?Patiënten besparen per consult gemiddeld 2 uur aan reistijd en wachttijd, maken geen…
Zonneklaar over zonnebrand
Zeven vragen over zonnebrandcrème.Zonnebrandcrème is onmisbaar op zonnige dagen. Maar hoe werkt het precies? En wat is waar van alle zorgen over microplastics, hormonen of uv-stickers? NEMO Kennislink hield het hoofd koel en zocht het uit. De zon heeft zich in het voorjaar van 2025 al goed laten zien. Voor heel wat Nederlanders reden om…
Snellere kraakbeen-transplantatie
Beschadigd kraakbeen kan uit zichzelf helaas nauwelijks herstellen. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan technieken die het gewricht daarbij een handje helpen. Een daarvan is de kraakbeentransplantatie. Daarvoor zijn nu nog twee operaties nodig met zes tot acht weken wachten ertussen. Het UMC Utrecht doet daarom onderzoek naar een nieuwe techniek waarbij mensen met één…