11 oorzaken van spierpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van spierpijn of myalgie. Spierweefsel zit overal in ons lichaam. En dit type pijn kunnen we dus ook bijna overal voelen. Meestal is spierpijn een gevolg van overbelasting of blessure. Maar er zijn ook andere oorzaken.

Waarom krijg je spierpijn?

  • Spierpijn door overbelasting van de spieren ontstaat na een ongewone inspanning of lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld na het sporten. Spierpijn vlak na een inspanning wordt veroorzaakt door een teveel aan melkzuur en noemt men vroege spierpijn. Spierpijn kan ook later optreden, na 24 à 48 uur. In dat geval is de oorzaak kleine scheurtjes in de spieren. Men spreekt dan van verlate spierpijn. Spierpijn na het sporten wijst erop dat je spieren zich aan het versterken zijn. Dit is volkomen normaal en doorgaans verdwijnt de pijn na enkele dagen vanzelf.
  • Door een zware inspanning of plotse beweging kan je spier ook verrekken. Een verrekte spier is in feite een blessure aan een spier of pees (het vezelige weefsel dat spieren met botten verbindt). Dit gaat gepaard met spierpijn.
  • Chronische aandoeningen zoals reuma, artrose, lupus, fibromyalgie of chronische-vermoeidheidssyndroom kunnen leiden tot chronische spierpijn en gewrichtspijn.
  • Hypothyreoïdie (een onderactieve schildklier) kan ook een oorzaak zijn van spierpijn. Wanneer de schildklierhormoonspiegels te laag zijn, kunnen ze de overdracht van zenuwsignalen verstoren die de samentrekking van spieren regelen. Dit leidt tot spierpijn.

Lees hier het volledige artikel.