Overstappen van huisarts kan lastig zijn

Een patiënt die van huisarts wil veranderen kan het nog knap lastig krijgen. Overstappen lukt maar een op de drie. Dat blijkt uit een meldactie over huisartsenzorg van patiëntenfederatie NPCF.

Algemeen directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie zegt dat mensen gewoon moeten kunnen overstappen als ze dat willen. “Het is een hardnekkig probleem dat al jaren speelt. Daar moet echt iets aan worden gedaan. Een patiënt moet de huisarts kunnen kiezen die hij wil.”

Huisarts krijgt een 8
Patiënten geven hun huisarts gemiddeld een 8. Dat is in lijn met de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl. Maar niet alles is in orde. Bijna de helft van de patiënten zegt dat iedereen kan horen wat er aan de balie wordt gezegd. Soms kun je zelfs in de wachtkamer horen wat er aan de balie wordt gezegd. Patiënten zijn wel tevreden over de beslotenheid van de behandelkamer.

Overstappen kan niet
Bijna 11.000 mensen vulden voor de meldactie een vragenlijst in over de huisarts en de praktijk. Van hen wilden 1100 mensen vorig jaar van huisarts veranderen. Dat is maar een derde echt gelukt. Bijna de helft van de mensen die willen overstappen, heeft daar moeite mee.
– De gewenste nieuwe huisarts neemt geen patiënten aan.
– De patiënt moet toestemming hebben van zijn huidige huisarts.
– De overstapper woont te ver weg of in het verkeerde postcodegebied.
– Huisartsen nemen geen patiënten van elkaar over.

Lees hier het volledige artikel.